Biesbosch

11-06-2017 Vandaag gaan we weer een gezellig uitstapje maken met onze leden van de club. Dit keer gaan we naar de Biesbosch met o.a. het bezichtigen van de Eendenkooi. Het weer zat ons ook mee dus de start is goed.

De Biesbosch, wat een schitterende omgeving met een mooi stukje natuur. WE mogen er met zijn allen trots op zijn maar tegelijkertijd ook zuinig op zijn, dat we dit nog hebben en we hier ook van mogen genieten.

Bij aankomst, eerst even een bakkie koffie gedaan. Daarna zijn we naar het punt gelopen waar we op de boot moesten stappen, om aan onze mooie tocht door de Biesbosch te beginnen. We zaten in een open fluisterboot waardoor we alles goed konden bezichtigen om ons heen. Jee, wat is de natuur mooi!

Met wat mooie watervogels om ons heen en het prachtige groene uitzicht kon onze dag al niet meer stuk. Er werden volop foto's gemaakt en enkele van ons hadden ook hun verrekijker meegenomen. Wie wil nou niet die prachtige vogels van dichterbij bekijken!

Doormiddel van onze gids, die we voor die dag ingehuurd hadden werden we op de hoogte gebracht van hoe de Biesbosch is ontstaan tot aan hoe het er nu voorstaat. Erg interessant om dat te mogen weten.

Als laatst zijn we naar de Eendenkooi gegaan, aan de rand van het Nationaal Park, net aan de overkant van de rivier de Amer.

Hier volgt een stukje info over de Eendenkooi.

Een eendenkooi is een met bomen, struikgewas en rietmatten omgeven vijver of plas. Vanuit de hoekpunten gaan vier of vijf gebogen watergangen­, de zogenaamde vangpijpen of kelen. Deze vangpijpen worden naar het einde toe steeds nauwer en lopen trechtervormig toe. Ze zijn overkoe­peld met dun netwerk zodat een opvliegende eend niet meer kan ontsnappen. Heel vroeger werden ook wel zijtakken van killen als vangarm ingericht.­

Samen met zijn kooihond, die alleen maar reageert op commando’s die door middel van zijn hand gegeven worden, vormt de kooiker een hecht team. Op en rond een kooi was absolute stilte nodig. Daarom mocht, binnen een straal van 754 meter rond de kooi, niemand komen.

De vangtijd voor de kooiker viel echter samen met de periode waarin de rietsnijder zijn riet moest snijden. Dat gaf regelmatig onenigheid. Maar ook vissers en jagers die zich te dicht in de buurt van de kooi bevonden kregen een proces aan hun broek. Omdat de pachtopbrengst van de kooi afhankelijk was van de vangst, stond de Rentmeester van de Dienst der Domeinen, een machtig man, pal achter zijn pachters als het ging om procederen.

Volgens een boek uit 1654 werden op de kooien onder Werkendam binnen 13 dagen 17.000 eenden gevangen.

Binnen het Biesboschgebied, is vandaag de dag alleen de kooi van de Hofmansplaat, nog geheel in gebruik.

Al met al, hebben wij een schitterende dag gehad waar we vol lof op terug kunnen kijken.

Herfstwandeling

Met 12 personen (dat kan veel beter)om 09.00 vertrokken vanaf onze ruimte bij De Gevleugelde Luchtstormers.

Vanaf de Nieuwe Hoef een leuk stukje gewandeld waarbij helaas erg veel mountainbikers ons pad kruiste zodat we steeds opzij moesten stappen.

Tijdens de voorbereiding had Toontje hier helemaal geen last van maar ja dat was door de week en nu op de zondag was het best al druk op het vroege tijdstip.

Niet tegenstaande was het toch een leuke tocht waarbij diverse paddenstoelen werden gespot en dmv een naslagwerkje konden we bijna alles herkennen.

Ja Ja Toontje was weer goed voorbereid.

Terwijl er ook veel over onze vogels gesproken werd, de muggenplaag en de luizen waren voor veel liefhebbers een lastig ding dit seizoen, hebben we de wandeling traditioneel afgesloten met een lekker bakske met wat lekkers.

Vogelpark Avifauna

26-06-2016

Weer een geslaagd dagje uit, met onze leden van de vereniging. Het weer zat ons mee en we hebben ontzettend genoten van de mooie vogels, die Vogelpark Avifauna in haar bezit heeft.

Voorjaarswandeling

28-02-2016

Weer een geslaagde voorjaarswandeling met een aantal leden van de vereniging.

Het was koud en guur maar dat mocht de pret niet drukken. Samen met bioloog en Moerenburg kenner Gert Brunnick hebben we een leerzame ochtend gehad.

Gert Brunnick dank je voor deze leerzame ochtendwandeling.

Vogelvereniging de Distelvink, opende op 14 November 2015 haar 44ste Vogeltentoonstelling