Het bestuur van Vogelvereniging de Distelvink

Michel Robben

Materiaalmeester

Blauwfazantje

De De vogel is 12 tot 13 cm lang. De nominaat heeft een grijsbruin schedelkapje. De nek en bovenzijde zijn bruin, de vleugels zijn wat donkerder. De wagen, kin, borst, flanken en achterste gedeelte van de romp zijn blauw evenals de staart, waarvan de buitenste veren bruin kunnen zijn. Alleen het mannetje heeft een wijnrode wangvlek en de pop is over het algemeen ook wat fletser blauw. De snavel is oranjeachtig.

Kruisbek

Afmeting 15-17 cm, spanwijdte 27-30,5 cm. Daarmee ±15% groter dan vink en groenling. De ♂♂ zijn iets groter dan de ♀♀, het gewicht is echter gelijk gemiddeld ongeveer 40 g. Het verenkleed van het mannetje is overwegend rood met een grauwwitte gestreepte buik, een zwarte staart en zwarte vleugels. Het wijfje heeft een olijfgroene bovenzijde en een geelachtige stuit en onderzijde.

Maskerwever

De maskerwever (Ploceus velatus) is een zangvogel en komt voor in zuidelijk Afrika. De vogel behoort tot de wevers (Ploceidae) en is circa 15 cm lang. In broedtijd is het lijfje van het mannetje geel, de vleugels olijfbruin en het gezicht zwart. Het vrouwtje is lichtgeel tot lichtbruin. De vogel broedt in kleine groepjes, het mannetje bouwt nesten voor verscheidene vrouwtjes. Het nest is een keurig geweven bolletje.